lämmitysjärjestelmä

Paras ja edullisin lämmitysjärjestelmä – näin valitset sopivimman lämmityksen kotiisi

 

Lämmitysjärjestelmän valinta

Yksi pienrakentajan tärkeimmistä päätöksistä on valita talon lämmitysjärjestelmä. Olit sitten rakentamassa omakotitaloa tai loma-asuntoa, tulee lämmitysjärjestelmän valinta ajankohtaiseksi. Lämmitysjärjestelmällä vaikutetaan sekä asumisen mukavuuteen ja kustannuksiin. Lämmöntuotanto-, varastointi-, siirto- ja jakojärjestelmät muodostavat lämmitysjärjestelmän. On tärkeää, että lämmitysjärjestelmä teetetään hyvillä suunnitelmilla ja toteutetaan alan ammattilaisilla ja asiantuntijoilla.

Taloa rakentaessa on tärkeää kiinnittää huomiota itselle sopivimman lämmitysjärjestelmän valintaan, sillä sen valinta on yksi pientalojen suunnittelun pitkävaikutteisimmista päätöksistä. Kaikkiin kohteisiin voittajaksi ei selviydy sama lämmitysjärjestelmä. Kun valitset kiinteistöösi lämmitysjärjestelmää, on ensisijaisen tärkeää huomioida rakennuksen koko, sillä suuremmat rakennukset vaativat enemmän lämmitysenergiaa, jolloin suositeltavaa on panostaa lämmitysjärjestelmään, joka käyttää edullista lämmitysenergiaa. Asukkaiden käyttötottumukset ja koko vaikuttavat myös talon energiankulutukseen, mikä tulee ilmi erityisesti lämpimän käyttöveden kulutuksessa. Lämmitysjärjestelmää harkitessa on myös mietittävä, kuinka paljon aikaa on valmis laittamaan lämmitysjärjestelmään, puulämmitys voi olla edullista, mutta työlästä, huoltoa ja aikaa vaativaa. Useat lämmitysjärjestelmät vaativat myös teknisen tilan, tämä on hyvä huomioida niin uudisrakentamisessa kuin lämmitysjärjestelmän vaihtoa harkitessa.

Erilaiset lämmitysjärjestelmät

Erilaisiin lämmitysjärjestelmiin kuuluu niin maalämpöpumppu, suora sähkö, kaukolämopö, puu, öljy, pelletti ja postoilmalämpöpumppu. Etenkin maalämmön suosio on pientaloissa kasvanut viime vuosina. Se ei juuri vaadi huoltoa ja sen

Edulliset lämmitysjärjestelmät

Mikä on halvin tapa lämmittää talo:

omakotitalo, loma-asunto, rivitalo tai mökki. Kodin lämmityksessä voi säästää paljon vuoden aikana, jos osaa ottaa huomioon erilaiset tavat lämmittää talo. Lämmitystarpeet rakennuksessa pienenee helposti investoimalla hieman enemmän erilaisiin lämmitystapoihin. Takaisinmaksuaika lyhenee todella helposti.

Talon koko sekä lämmitystarve vaihtelee paljonkin, jonka takia kalliin järjestelmän valinta ei ole välttämättä järkevää. Edullista energiaa tai järjestelmää haluava voi kokea kokemuksena yllätyksen, jos itse energian hinta voikin olla kalliimpi.

Lämmityksen hintaan vaikuttavat myös rakentamisen investoinnit, energiakustannukset vuosittain, huolto- ja korjauskustannukset sekä kiinteät perusmaksut vuosittain. Lisäinfoa täältä: https://www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/rakentaminen/lammitysjarjestelman_valinta.

Edullisia lämmitysjärjestelmiä:

– Maalämpö

– Vesivaraaja

– Maalämpö

Kalliit järjestelmät:

– Sähkölämmitys

– Poistoilmalämpöpumppu

– Ilmalämpöpumppu

Sinulle sopivin lämmitysjärjestelmä

Omakotitalon lämmitys

 

Lämmitysjärjestelmän osat

Pientalon lämmitysjärjestelmä voidaan jakaa toiminnallisesti osiin:

 • lämmönkehitys (esimerkiksi lämpöpumppu, pellettikattila)
 • lämmön varastointiin (esimerkiksi vesivaraaja, betonilaatta)
 • lämmönjakojärjestelmään (esimerkiksi vesikiertoinen patteri- tai lattialämmitys, ilmalämmitys, huonekohtainen sähkölämitys); ja
 • säätö- ja ohjauslaitteisiin.

Omat tarpeet ja rakennuspaikka

Lämmitysjärjestelmää valittaessa rakennuttaja sovittaa yhteen perheen tarpeet, taloudelliset seikat, rakennuspaikan ja rakennuksen mahdollisuudet sekä lämmitysjärjestelmän ominaisuudet.

 

Rakennuspaikka vaikuttaa siihen, onko kaukolämpö mahdollinen vaihtoehto tai voidaanko maalämpöpumpun keruupiiri asentaa maaperään.

Kustannukset

Talon koko ja lämmitystarve vaikuttavat siihen kannattaako panostaa hieman kalliimpaan järjestelmään, jolla saadaan edullista energiaa vai järjestelmään, joka on edullisempi hankkia, mutta jolla saattaa olla kalliimpi energian hinta.

 

Lämmitysjärjestelmien kokonaiskustannuksiin vaikuttavat:

 • rakentamisvaiheen investoinnit;
 • vuotuiset energiakustannukset;
 • kiinteät vuotuiset perusmaksut; ja
 • huolto- ja korjauskustannukset.

Ympäristöseikat

Ympäristön kannalta on suositeltavaa valita uusiutuvaa energiaa käyttävä lämmitysratkaisu.

Uusiutuvaa energiaa ovat:

 • puu ja pelletti
 • maalämpö
 • kaukolämpö (tuotantotavasta riippuen)
 • aurinko- ja tuulienergia

Loma-asunnon lämmitys

Loma-asunnon käyttötarkoitus ja käyttötiheys vaihtelevat paljon ja ne asettavat erilaiset vaatimukset loma-asunnon lämmitykselle. Pelkkä tulisija ei usein riitä, vaan tarvitaan myös lisälämmitystä.  Myös loma-asunnon erilaiset kodinkoneet ja juokseva vesi vaativat lämmitysjärjestelmän pohtimista, sillä asunnon on oltava jatkuvasti ainakin peruslämpöinen. Ympärivuotiseen käyttöön soveltuva lämmönlähde vaatii yli 50m2:n loma-asunnolta energiasäännösten mukaiset suunnitelmat ja laskelmat. Lämmitysvalinta on tehtävä siis jo suunnitteluvaiheessa.

Lähes jokaiseen loma-asuntoon tulee tulisija. Nykyaikainen varaava tulisija ei vie välttämättä paljon tilaa ja riittää usein harvempaan käyttöön. Varaavan tulisijan suurin etu on sen lämmönvarauskyky. Polttamalla 1–2 pesällistä vuorokaudessa oikein mitoitetun uunin massa pitää tilat siedettävän lämpimänä pakkaskaudellakin. Varjopuolena varaavassa takassa on sen hitaus, sillä kylmän loma-asunnon lämpötilan nosto pelkällä varaavalla takalla ei onnistu kovin nopeasti.

Jos loma-asuntoa käytetään ympärivuotisesti, kannattaa tulisijan lisäksi tukeutua sähkölämmitykseen. Sähköllä pidetään yllä peruslämpöä termostaat­tien huolehtiessa siitä, ettei lämpötila pääse missään vaiheessa putoamaan pakkasen puolelle. Valmiiksi peruslämmin loma-asunto saadaan nopeasti asumislämpöiseksi tulisijan tukemana. Nykyaikaisilla järjestelmillä lämmitystä voidaan ohjata jopa puhelimitse muualta käsin.

Mökin lämmitykseen voidaan käyttää myös kevyellä polttoöljyllä toimivia automaattikamiinoita. Nykyaikaisissa öljykamiinoissa on erillinen öljysäiliö, ja pakokaasut poistuvat ulos, eikä öljynkulutus ole kuin muutaman litran verran vuorokaudessa. Öljylämmitys toimii myös 12 V:n akulla, joten verkkosähkö ei ole välttämätöntä. Kamiinaan voidaan hankkia lisävarusteena gsm-ohjaus, jolla laitetta saa ohjattua myös muualta.